1 Düzenli çalışma: Dil öğreniminde tek seferde uzun saatler çalışmak yerine sık bir şekilde daha kısa süreler çalışmak çok daha verim almanızı sağlayacaktır. Aynı durum İngilizce eğitimi alırken de geçerlidir. Örneğin 48 ders saatlik bir eğitimi günde 8 ders saati alarak 6 gün de tamamlamak ile 1 ayda en fazla günde 4 ders saati ve haftada 3 gün aralıklı olarak almak aynı verimi almanızı sağlamayacaktır. Eğitim sürecinizi mümkün olduğunca aralıklı ve düzenli olarak almanız ve bu aralıklarda düzenli olarak tekrarlarınızı yapmanız en yüksek verimi almanızı sağlayacaktır.
2. Pes etmeyin! Özellikle İngilizce bir film ya da dizi izlerken ya da yabancı biriyle İngilizce konuşurken anlamıyorum diyerek pes etmeyin. İngilizce öğrenme sürecinde bazen bir cümleyi anlayabilmemiz için defalarca tekrar tekrar dinlememiz gerekebilir. İlk etapta izlediğiniz bir diziyi İngilizce seslendirmesiyle ve İngilizce alt yazılı olarak izlemeniz bu süreci hızlandırmanızı sağlayacaktır. Unutulmaması gereken başka bir detay ise Türkçe alt yazılı olarak bir filmi ya da diziyi izlemeniz sizin tamamen Türkçe alt yazıya odaklanmanıza neden olacağı için İngilizcenizi geliştirmede bir faydası olmayacaktır.
3. Sürekli aynı beceri üzerine çalışmayın! İngilizce’de dört farklı beceri vardır. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Bu becerilerden sadece bir beceri üzerinde çalışmanız diğer becerilerinizinde aynı derecede gelişmesini sağlamayacaktır. Bu nedenle sürekli kelime ezberleyip okuma çalışması yaparak konuşma becerinizin gelişmesini beklemeyiniz. İngilizceyi öğrenirken bu dört beceriyi beraber geliştirmeye özen gösterin. Her bir beceriyi sık aralıklarla yapmanız İngilizce öğrenim sürecinizi hızlandıracaktır.
4. Dil bir amaç değil bir araçtır. Dil öğrenimini bir amaç olarak değil araç olarak görürseniz öğrenim sürecinizin daha keyifli ve eğlenceli bir hale geldiğini göreceksiniz. Örneğin farklı bir kültürü öğrenmek amacıyla bir metin okumak ya da yabancı biriyle konuşmak bilmediğiniz kelime veya anlamadığınız bir cümleye odaklanmanızı değil anladığınız kelimelere ve cümlelere odaklanarak o kültürü anlamanızı sağlayacaktır. Aynı mantık İngilizce öğreniminde bir kitap ya da metin okurken de geçerlidir. Keyif aldığınız bir konuda ya da türde bir kitap ya da bir makale okursanız dikkatinizin bilmediklerinize değil bildiklerinize odaklanmanızı sağlayarak bütünü görmeye çalışacaksınız; ki bu da öğrenme sürecinizi hızlandıracak en önemli yöntemlerden biridir.
5. Konuşmadan konuşma becerisi gelişmez! En büyük yapılan hatalardan biri çok iyi konuşana kadar konuşmamak. Diğer becerilerde olduğu gibi konuşma becerisi de belli bir aşamada gerçekleşecektir. Hiç konuşmadan konuşma becerinizin gelişmesini beklemeyin. Bu sürecin başlangıcı kelimelerdir. Cümle kurabilmeniz için fikirlerinizi kelimelerle dökmemiz gerekir. Önce kelimeleri yan yana koyarak başlarız. Bu süreç içerisinde cümleye dönecektir. Türkçe düşündüğünüz bir cümleyi birebir İngilizceye çevirmeye uğraşmayın uzun cümleleri öncelikle kısa ve basit cümlelere bölerek İngilizcelerini kurmaya başlayın. Bu sizin İngilizce cümle kurmanızı hızlandıracak ve duraksamalarınızı önleyecektir. Süreç içerisinde yeni kalıplar öğrendikçe konuşmada da cümlelerinizin uzadığını ve daha karmaşık cümleler kurabildiğinizi göreceksiniz. Fakat bunları yapabilmeniz için acaba yanlış yapar mıyım korkusunu yenerek konuşmaya başlamamız gerekir. Unutmayın iletişim her koşulda olur önemli olan karşınızdaki kişinin sizi anlamak istemesidir.
6. Tek başına olduğunuzda da konuşmanızı geliştirebilirsiniz. Sürekli olarak aklınızdaki bir düşünceyi nasıl İngilizce söylerim ya da bir konu hakkında sanki karşınızda biri varmış gibi İngilizce anlatmaya çalışın. Bu gerçek bir ortamda da konuşmanızı geliştirmenin bir yöntemidir. Bu yöntemde, okuduğunuz bir metinde bildiğiniz birçok kelimeyi konuşmada kullanmadığınızı ya da aklınıza gelmediğini fark edecek ve bunları konuşmanızda da kullanmaya başlayacaksınız. Bu yöntemle konuşmanızın hızlandığını ve duraksamalarınızın azaldığını göreceksiniz.
7. Bir kere bilmediğiniz bir kelimeyi görmek ya da okumak onu ezberleğiniz anlamına gelmez. Kelime ezberlemede yapılan en büyük hata sözlükten kelime ezberlemeye çalışmak ya da bir kelime listesinden kelime ezberlemeye çalışmaktır. Bir kelimeyi kalıcı belleğimize yerleştirebilmemiz için onu farklı cümlelerde sık aralıklarla görerek tekrar etmemiz gerekmektedir. Kelime bilgimizi arttırmamızın en önemli yöntemi yeni öğrendiğimiz kelimeyi konuşmamızda ya da yazma becerimizi içerisinde kullanmamızdır. Bu nedenle bir makalede yeni bir kelime gördüğümüzde sadece onun üzerine Türkçesini yazmak zaman kaybından başka bir şey değildir. Bunu içerisinde geçtiği cümleyle birlikte sık aralıklarla tekrar etmeliyiz ve konuma ve yazmamızda kullanmalıyız. Bunu yaptığınızda o kelimeyi çok hızlı bir şekilde ezberlediğinizi ve kalıcı belleğinize aldığınızı göreceksiniz.
Unutmayın, diğer becerilerde olduğu gibi İngilizcenizi geliştirmek bu alanda ne kadar zaman harcadığınızla doğru orantılıdır. Buradaki en önemli nokta yanlış yöntemlerle boşa zaman kaybetmeyin. İngilizceyi hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde gelişmenize siz bile inanamayacaksınız.